miercuri, 14 ianuarie 2009

Stiinta vs Religie

Este un subiect extrem de complicat si extrem de dezbatut.
Sunt multe voci, ale oamenilor de stiinta, care sustin ca omenirea a aparut in urma unor siruri de fenomene stiintifice. Conform acestor voci omul se trage din maimuta, ca doar avem aceleasi gesturi si asemanarile sunt multe chiar si in ziua de azi :))
Biserica pe de alta parte are propria teorie. Omul a fost creat de o putere divina, Dumnezeu. Pana aici nici macar o problema. Numai ca fiecare teorie se impotmoleste la un moment dat.
Stiinta nu poate explica, decat pur filozofic, aparitia Pamantului. Biserica pe de alta parte are propria varianta, cea a puterii divine. De aici si intrebarea: ce a fost mai intai, oul sau gaina?. Stiinta ataca prin faptul ca toate documentele Bisericii au fost scrise si transmise din mana in mana, fiind foarte posibil sa apara si fabulatii printre inscrisuri. Biserica se apara si sustine ca documentele sunt autentice, putand chiar sa demonstreze vechimea lor. Oamenii de stiinta sunt convinsi ca la Vatican se ascund multe raspunsuri la intrebarile lor si ca cei de acolo le ascund pentru a nu starni un haos general. De partea cealalta Biserica sustine ca oamenii de stiinta recurg la gesturi disperate, din cauza faptului ca nu sunt in stare sa accepte prezenta unei puteri divine.
Am scris pe scurt, foarte pe scurt si foarte simplu despre un subiect foarte amplu, insa nu cred ca as termina vreodata sa scriu despre asta, asa ca prefer sa ma rezum la atat.
Acum urmeaza parerea mea.
Desigur si teoriile stiintifice si relatarile Bisericii sunt foarte interesante si destul de plauzibile la un moment dat.
Eu sunt de parere ca exista o putere divina. E clar ca nu putea aparea Pamantul in urma unor explozii solare, interspatiale, intergalactice, etc si iar etc. E clar pentru ca suntem inconjurati de fel si fel de lucruri create de om, de noi pana la urma. Masina cu care mergi la serviciu e creata de om. Calculatorul pe care il folosesti sa "incarci cazurile" (hahaha ce exemplu) e creat de om. Telefonul cu care iti suni gagica sa-i zici ca o iubesti, e creat de om. Ceasul Dolce&Gabana al lui tactu e creat de om.
Camasa de noapte a mamei tale e creata de om. Fardurile cu care iti dai, tu fata, pe fatza dimineata, sa nu realizeze lumea ca esti nasoala, sunt create de om. Messul pe care dormi cateva ore pe zi, e creat de om. Deodorantul pe care il folosesti (sau pe care ar trebui sa il folosesti) ca sa nu omori lumea vara in troleu, e creat de om. Ciocolata pe care o mananci ca sa uiti ca iubitul tau are penisul mic:)), e creata de om. Si exemplele pot continua la nesfarsit. Din motivele astea mie imi e destul de greu sa cred ca "ceva" poate aparea "undeva" asa din senin.
Sigur ca au existat si o multime de fenomene ciudate care au schimbat mult planeta, fenomene pe care stiinta le poate explica si pe care noi le putem intelege. Sigur ca Biserica a facut mult rau, sigur ca preotul nu este un exemplu de urmat, insa asta nu inseamna ca nu exista o putere divina, care a creat universul. Din moment ce traiesc inconjurat de lucruri create de cineva, imi este extrem de greu sa cred altceva. Si peste toate astea mai se si intampla cate o serie de evenimente greu de explicat, care nu fac decat sa confirme ceea ce deja stiu.
Cum draq sa ne tragem din maimute? e complet deplasata teoria asta. Maimuta aia cum kkt a ajuns pe Pamant? si sa nu aud de viata acvatica, dinozauri, sau eu mai stiu ce alte evolutii spectaculoase, ca nu le cred. Adica pot sa cred, de exemplu, ca exista Universul, cu planetele astea, printre care si Terra. Dar cum a aparut viata aici? Adica are si stiinta niste teorii, dar sunt pure teorii, fabulatii si nimic mai mult. Si Biserica o putem baga in aceeasi oala, a teoriei, pentru ca e clar ca documentele lor puteau fi "umflate" de cativa binevoitori. Insa pana la urma parca suna mai bine povestile si relatarile Bisericii decat cele stiintifice.
Inchei asa cum am inceput, prin a spune ca este un subiect extrem de complicat, amplu si greu de dezbatut.
De un lucru sunt sigur insa: nu suntem de capul nostru pe Pamant!

2 comentarii:

  1. Coita, nu toti ne tragem din maimute, da, intradevar, majoritatea bucurestenilor sunt maimute, aa, pardon se trag din maimute, dar mai sunt si cativa, ca mine asa care se trag din Zei :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, Radu din nou se autodepaseste :)).... dar fi sigur ca raspunsul la astfel de intrebari nu le putem afla. Asa cum nu vom afla ce s-a int de fapt cu Ceausescu, Elodia, cum a aparut OtV-ul,de ce murim, cine este ascuns in spatele cazului Turnurilor Gemene s.a.m.d... lucruri provocate evident tot de om.:)

    RăspundețiȘtergere